Augustus 2020

De vakantiegedachtes waren allang uitgewisseld en toen kwam Corona om de hoek kijken. Het plan was om wslijk te bikepacken in Zweden, maar dat was toch een land dat lang op Code Oranje stond.
Wat ga je dan doen? Blijf je in Nederland? Ga je uberhaupt op vakantie?
Onze keus viel uiteindelijk op Belgie, meer specifiek de Ardennen. Wij zijn echte natuurliefhebbers, dus drukke plekken zoeken we sowieso niet op. De berichten voor deze omgeving leken goed. En mocht het nou echt misgaan, binnen een paar uur zijn we weer in Nederland.
Zogezegd zogedaan, dus wij gingen 10 dagen naar La Roche. Hier zijn wij begonnen met een tripje naar de supermarkt met ons mondkapje op. Wel even wennen, maar ook fijn dat je zo wel dingen kan ondernemen.

Fietsdag 01: naar Houffalize

We zaten in La Roche en hadden al gekeken wat we konden doen op de fiets en te rennen. Onze eerste echte vakantiedag zijn we dan ook meteen begonnen met een rustig dagje fietsen.
Halverwege kwamen we in Houffalize, bekende sportersplaats, waar we heerlijk op het terras gelunched hebben. Een lekker inkomertje. Toch altijd weer wennen als je het Groninger landschap gewend bent. Strava
Exacte plannen voor de rest van de week hadden we nog niet, maar op het bord op het dorpsplein zagen we al dat er genoeg routes uitgepeild zijn overal, om meer dan een week plezier van te hebben. Zowel uit Houffalize, La Roche en alle andere iets grotere plaatsen in de buurt.

Wandeldag 02: Houffalize 12km + Fietsdag 03: Achouffe

De tweede dag hadden we echt het vakantiegevoel te pakken. We begonnen de ochtend langzaam zonder ook maar te weten wat we zouden doen. Gelukkig hadden we gister het bord met wandelroutes al gezien.
Dus we trokken onze stoute (nouja wandel of trail) schoenen aan en kozen voor een 12km gepijlde route. Een heerlijk glooiend landschap waar je toch haast nooit mensen tegenkwam.
Man wat was ik al aan het genieten! De route bracht ons uiteindelijk weer terug in de plaats, waar we dit schattige kerkje (zie plaatje) zagen. Hij zat op slot, maar door het kijkgaatje konden we nog net naar binnen spieken.
En voor de info er zijn dus wel bijna 10 gepijlde routes die starten in Houffalize, afwisselend van kort naar middellang. Een kaart of gps apparaat is echt niet nodig, zo mooi zijn deze routes uitgezet.
Wil je toch een kaart, die kost zo’n 7 euro bij de lokale vvv.

De zaterdag stapten we wederom op de fiets en we hadden niet zo goed opgelet bij de planning, maar weer kwamen we in Houffalize! Daarmee was het ook wel weer even genoeg ;).
De route kwam langs Achouffe. Dit sloegen we meteen op als een leuke plek om nog eens langs te gaan. In Houffalize was nog een marktje en een broodje van de bakker. Strava
Ik kan Houffalize erg aanraden, maar je raakt er toch ook wel weer op uitgekeken.

Van al fietsen en wandelen worden de benen moe, dus we zijn op zondag heerlijk wezen shoppen. Dit komt uit op de decathlon en de lidl die uiteindelijk ook gewoon in Nederland zijn haha.

Hardloopddag 04: La Roche

Na een rustdag besloten we wederom wat dichter in de buurt van de camping te blijven. In La Roche hadden we het grote routebord bestudeerd en daarbij kwamen wij op een wandelroute van 7/8km.
We begonnen al stukjes van de route te herkennen, plekken waar we met de fiets al de plaats waren in of uitgefietst. Het fijne aan rennen is toch wel dat je ook weer echt van de paden gaat, dus vervelend was dat zeker niet!
We dartelden langs beekjes, tussen bomen en waren gigantisch aan het buitenspelen. Het buitenspelen aspect van trailrunnen, maakt het toch echt wel zoveel leuker dan altijd op asfalt hardlopen.
We trailden rustig omhoog, genoten van uitzichten en zijn aan het einde via een behoorlijk steile weg weer afgedaald naar beneden.
Deze straat mondde uit achter de kerk, midden in het dorp. De perfecte plek om ons bij een tosti in het cafe te brengen.
Dit hardloopavontuurtje is wederom te vinden op Strava.

Fietsdag 05: Saint Hubert


Na een hittegolf in Nederland vonden we het sowieso al wel frisser worden in Belgie. We hadden steeds temperaturen in de begin 20 graden.
Helaas kwam daar op deze fietsdag ook behoorlijk wat regen bij. Fietsen we door? Gaan we terug?
We gaan door! Het weer klaarde op en de route, die we schaamteloos van komoot hadden geplukt, bleek prachtig te zijn.
We kwamen door de bossen zoals ik eigk een beeld heb van de Ardennen. Groot en groen.
Uit deze grote groene bossen kwamen wij in Saint Hubert, waar een grootsachtige kerk staat en ook de koffie in het cafe was niet mis. Ondertussen klaarde ook het weer flink op, dus wat wil je nog meer?
Wel moet ik toegeven dat ik de weer 1200 hoogtemeters toch wel echt in de beentjes begon te voelen. Strava.

Hardloopdag 06: Promenade des Deux Ourthes

Tijdens onze fietstochtjes zijn we al eens lang de Barrage van Nisramont gefietst. De Dam van Nisramont. De plek waar de 2 Ourthes samen komen. Van deze 2 Ourthes liep 1 langs onze camping.
Voor deze dag hadden wij een trail gepland die hier langs komt. Een wandelroute, maar die kan je toch best rennen?
Overal was aangegeven dat hij best pittig is en dat was ook zeker zo.
Wandelervaring heb ik niet, Dorien wel en dat verschil was goed te zien. Waar ik gewend ben aan lang hardlopen, ben ik niet gewend aan hele stijle afdalingen bij het wandelen.
Daar zit een stukje vertrouwen dat moet groeien.
Deze wandelroute ging over singletracks langs het water, steile stukken omhoog en omloog. Langs boomwortels en stenen. Een uitdaging alom! Als je in de buurt bent, ik zeg Aanrader!
Onze route op strava staat Hier maar bij de start staat een groot bord met uitleg en alles is bewegwijzerd.

Fietsdag 07: Route Forestiere

Om de vakantie af te sluiten hebben we nog 1 route gefietst.
Tijdens een autotochtje waren we al eens bordjes tegengekomen van de Route Forestiere. Een route die eigk in Hotton start, maar wij hebben hem opgepikt in Marcouray.
Wederom een route om te bewaren. Toch nog wat hoogtemeters voor de vermoeide beentjes en vooral ook hele leuke kleine dorpjes. Eenmaal bij Hotton aangekomen hebben we heerlijk gelunched op een terras.
Daar kregen we ook het nieuws van de uitgever van Dorien haar boek dat de corrector helemaal onder de indruk was. Dat hebben we dan ook gevierd met een biertje. En die hebben we nog wel gevoeld in de beentjes… De route: Strava.
Een heerlijke dag om een heerlijke vakantie mee af te sluiten :).

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *